Egészséges otthon

A faházak energia-hatékonyáguk és környezetvédelmi, ökológiai mutatóik alapján kiváló választást jelentenek mindenki számára, aki tenni szeretne az egészséges környezet kialakításáért. A friss, tiszta beltéri klíma, a természetes légkör jó hatással van az egészségre és a közérzetre egyaránt. A rönkházak hosszú távra szóló minőséget biztosítanak – a legrégebbi finn faépületek már több száz éve állnak.

 

healthyhome

Tiszta beltéri levegő

A rönkfalak kiegyenlítik a hőmérséklet-változásokat és optimális szinten tartják a levegő páratartalmát. A fa megköti a felesleges párát, megőrzi azt, és amikor száraz a levegő, kibocsátja, így garantálva az állandóságot. A légzőszervi megbetegedések legfőbb okozói, a penészgombák, atkák, baktériumok és vírusok képtelenek megtelepedni egy megfelelően felépített gerendaházban, mivel a mindig optimális páratartalom megakadályozza a növekedésüket. A Finn Allergia és Asztma Szövetség állásfoglalása szerint a levegő megfelelő páratartalma 25 és 45 százalék között mozog, emiatt jelentik a rönkházak a legbiztonságosabb választást az asztmával küzdő, a penészre érzékeny emberek számára, megvalósítva az egészséges otthon fogalmát.

 

Tartós és energiatakarékos építés

A rönkház belső hőmérséklete egész évben kellemes, nyáron hideg és télen kellemesen meleg. A fa hőt tárol és lassan adja ki. A rönkház előnyeit nem csak a hideg északi részen észlelték, hanem földrengés sújtotta területeken is, ahol csak a gerendaházak maradtak épségben.

 

Healthy home

Ügyelve Földünkre, környezetünkre

A fa ökológiai szempontból határozottan a legjobb választás a jelenlegi építőanyagok között. Amikor a fát építésre használják, az azonnal kedvező hatással lesz az üvegházhatást okozó gázok kibocsátására, mert szén-dioxid-elnyelőként funkcionál. Egy közepes méretű gerendaház körülbelül 30 tonna fából épül fel. Ez a famennyiség ugyanennyi szén-dioxidot nyelt el, amíg növekedett – ennyi káros anyagot körülbelül 400 ezer kilométer megtétele során bocsát ki egy autó. Finnországban hatalmas, a fenntartható gazdálkodás elvei alapján művelt erdők találhatók, amelyek évente 30 százalékkal többet nőnek, mint amennyit kivágnak belőlük az ipari falhasználás céljára.